Inspirationen till Gamla Enskedes trädgårdsstad hämtades från den engelska Arts & Craftrörelsen och stadsplaneraren Ebenezers verk ”Garden Cities of Tomorrow”. Vikten av ljus, rymd, skönhet och hälsa lyftes fram, vilket här i Enskede realiserades genom de pittoreska egnahemshusen med prydnadsträdgårdar på framsidan och äppelträd, potatisland och andra odlingar på baksidan. Detta är något som bevarats och återskapats såväl interiört som exteriört i detta ljuvliga parhus med sin fantastiska trädgård som är som ett eget litet paradis. Att ligga på hängmattan under det stora äppelträdet och känna rosendoften är helt underbart. Äppelträdet torde liksom den yviga rosentryn vid trädgårdens engelska lusthus vänstra gavel vara i original från byggnadsåret 1910. Invändigt finns vackra spegeldörrar, och en gedigen originaltrappa leder upp till den mysiga övervåningen med charmiga originalgolv. Källar- och entrévåningen har återfått sina ursprungliga takhöjder om 2,7 meter, och de tidstypiska rundningarna där väggarna möter taken har frilagts.
Huset har en bra planlösning med kök, vardagsrum och badrum på entrévåningen medan övervåningen är ett helt privat plan med två sovrum. Ljuset strömmar in och efter att kvällsmörkret väl lagt sig är det mysigt att elda i vardagsrummets öppna spis. Från den övre hallen når man en terrass med härlig förmiddagssol, och på baksidan finns en stensatt uteplats med många härliga soltimmar. Det vackra lusthuset är en underbar plats i gränslandet mellan ute och inne. Den fräscha källarvåningen, som grävdes ut och färdigställdes för cirka sju år sedan, består av matkällare, tvättstuga, badrum, bastu och ett allrum med köksdel. Allrummet kan hyras ut för att på så sätt finansiera en stor del av sina egna boendekostnader, men även användas som ett tredje sovrum. Skicket är gott och huset, inklusive trädgården som från vår till höst är en grönskande och blommande oas, har renoverats löpande under de senaste tjugo åren.
Gamla Enskede är en riktig idyll, och här finns en variation i enhetligheten som har sin förklaring i att de som byggde sina hus, bland annat arbetare vid tobaksfabriken på Kungsholmen, inte alltid följde de typritningar som togs fram till punkt och pricka. Stadsdelen, som byggdes ut under 1900-talets två första decennier och inledningsvis kallades för Blomsterstaden, är även känd för sina många gröna lungor. Inte minst Margaretaparken som breder ut sig ett stenkast från huset. Det är även nära till mysiga kaféer, fik och bagerier såsom Gamla Enskede Matbod, Matateljén och Robin Delselius. Ett bekvämt vardagsliv för en barnfamilj erbjuds, och på kort gångavstånd finns både förskolor, grundskola, tunnelbanestationer, jourlivs och en välsorterad Ica Supermarket.
På våra visningar träffar du den som kan bostaden bäst, nämligen säljaren. Ingen kan ge dig bättre svar på dina frågor om hur det är att bo här. Alla frågor gällande bud, ekonomin i föreningen etc hjälper våra mäklare dig med.
Sön 3 nov 11:30 - 14:30
BOKAMån 4 nov 17:30 - 18:30
BOKASön 10 nov 11:30 - 14:30
BOKAFöreslå en PRIVAT visning
BOKAVälkommen att boka in dig på visning!
[bookviewing property_id="OBJ20911_2021991781" broker_id="M20911"]Vill du boka en visning? Fyll i infon nedan så kontaktar vi dig. OBS visningar brukar inte kunna genomföras på kortare varsel än 24 h.
Känner du någon som skulle vilja bo här? Köper personen du tipsat om bostaden får du 5 000 kr. Första personen som tipsat om köparen får ”hittelönen”.
TIPSA OM BOSTADENKänner du någon som skulle vilja bo här? Köper personen du tipsat om bostaden får du 5 000 kr. Första personen som tipsat om köparen får "hittelönen!"
På framsidan möter klätterrosen New Dawn gästerna på var sida om portalen. Mot parkeringen klättrar en kaprifol på staketet, och längs stupröret vid husets hörn växer en ljust gul honungsros mycket snabbt. Ormbunkar, plymspirea, flera buskar med pioner och en uppstammad krusbärsbuske – ”Hinnomäki" som ger en enorm skörd – pryder husets sida av den ena grannens häck. På husets kortsida klättrar honungsros och murgröna, och i området ner till trädgårdens engelska lusthus trivs rhododendron i surjordsmarken. Här finns även ett fläderträd, ett forsythia och ett rosentry som torde vara lika gammalt som huset. Nedanför terrassen frodas en mindre hortensiabuske, en funkiasort och en vit ros som producerar rena gräddbakelser när den blommar på hösten. Längs med den andra grannens staket är det surjordsväxter såsom rododendron, funkior och gigantiska hortensiabuskar liksom ytterligare en rosenbuske som ännu inte blommat. På kortsidan står två sålådor och i hörnet bakom dem växer en kaprifol. Ytan mot planket är tänkt som en skuggrabatt med olika sorters vildvin och murgröna. Det finns mycket ormbunke, ett löjtnantshjärta och i fjol planterade nuvarande ägare ramslök i en ring som kom upp i somras. En stor blommig klematis tog sig i somras upp i trädgårdens lilla äppelträd – som ger få men mycket goda äpplen – och de ljuvligt doftande syrenträden bakom vedboden. Mellan lusthuset och friggeboden – där gräsklippare, trädgårdsredskap, verktyg med mera kan förvaras – står en klätterhortensia och vid foten av den klassiska lyktstolpen som ger en mysig stämningsbelysning på kvällarna är det något nytt som blommar varje år. Trädgårdens drottning är den enorma klätterrosen av sorten Polstjärna vars grenar sveper in lusthuset som en brudslöja vid midsommartid. Det stora gamla äppelträdets stam omgärdas av en buxbomkrans. Baksidan har sol från tidig förmiddag till cirka fem på eftermiddagen, och därefter njuter man av härlig kvällssol på framsidan där det finns plats för en liten utegrupp.
Husets farstu är nybyggd, men de vackra spröjsade fönstren har hämtats från den ursprungliga. Det är en välkomnande entré som tack vare fönster i tre väderstreck badar i ljus. Väggarna är klädda med vitmålad pärlspont och golvet belagt med stenliknande mönstrad klinker.
Atmosfären i vardagsrummet är väldigt mysig, inte minst kulna höst- och vinterkvällar med en eld sprakande i den öppna spisens kamin. Rummet är lätt att möblera, och det finns gott om plats för soffa, tv-bänk, bokhyllor med mera. Golvet är belagt med betsad ekparkett och väggarna målade i ljusbeige med fond i en varmt trädgårdsgrön kulör.
Köket är trivsamt, och vid fönstret finns det plats för ett matbord för fyra personer. Det är väl tilltaget med bänkyta och förvaring, och skåpen har vita luckor och lådor med fina knoppar och handtag. Bänkskivorna är i ek med infälld spishäll och diskho. Kylen/frysen sattes in 2018 och övriga vitvaror – häll, ugn och diskmaskin – är av lite äldre modeller. Ett betsat golv i norrländskt furu har lagts in, och vid matplatsen är det vattenburen golvvärme. Väggarna är målade i ljusbeige med en fond i turkos.
Entrévåningens badrum inrymmer duschhörna, tvättkommod, väggskåp och wc. Den vackra kommoden kommer från Miller. Golvet är belagt med grön marmormönstrad klinker med elburen golvvärme, och i duschhörnan är väggarna klädda med vitt kakel. Dagsljuset letar sig in genom en högt sittande fönsterglugg i väggen mot köket.
Entrévåningens inre hall öppnar sig mot köket. Härifrån når man även vardagsrummet, badrummet, källartrappan och trappan upp till övervåningen. Hallen har ett charmigt gammaldags element som passar perfekt för torkning av blöta vantar med mera, och bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av ett platsbyggt skåp. Väggarna är målade i mellanbeige och klädda med bröstpanel i vitmålad pärlspont. Liksom i köket har ett mörkbetsat golv i norrländskt furu lagts in.
En trappa med mörkbetsade steg, vitmålade snickerier och vackert ljusinsläpp från ett spröjsat originalfönster leder upp till en övre hall som med fördel kan inredas som ett litet hemmabibliotek. Här finns utgången till husets terrass som bjuder in till långa härliga helgfrukostar i förmiddagssolens sken. Utsikten över den egna trädgården, grannträdgårdarna och de gamla vackra husen är intagande. Hallens brädgolv är betsat och väggarna målade i ljusbeige.
Övervåningen disponeras med två bra sovrum som båda har plats för dubbelsäng. Tack vare det rofyllda läget sover man gott om natten. I det större rummet, som idag används som ateljé och gästrum, finns det även gott om utrymme för ytterligare möblemang. Den gamla kattvinden har rivits och en takkupa satts in. Eftersom takkupan har två fönster går det alldeles utmärkt att dela av rummet till två separata rum. Det frilagda tegelpartiet och den mörkbetsade bärande bjälken är karaktärsfulla inslag. Väggarna är målade i ljusbeige och brädgolvet målat i vitt.
I det lite mindre sovrummet är brädgolvet betsat och väggen mot grannhuset dekorationsmålad i olika varm- och gammelrosa färger. Övriga väggar är målade i ljusbeige.
I husets fräscha källarvåning, utgrävd och färdigställd 2016/2017, finns ett stort allrum med köksdel. Rummet, med dagsljusinsläpp från källarfönster i två olika väderstreck, går att hyra ut men det passar även perfekt som sovrum, barnrum eller ett gästrum där gästerna kan få rå sig lite själv. Rummet är väldimensionerat, och bra förvaringsmöjligheter för kläder, sänglinne med mera erbjuds i form av skjutdörrsgarderober.
Källarvåningen består även av matkällare, badrum, tvättstuga och groventré. Badrummet inrymmer duschhörna, bastu, tvättkommod och wc. Liksom i tvättstugan och hallen är golvet belagt med samma mönstrade klinker som i farstun på entrévåningen.
Tvättstugan är utrustad med både tvättmaskin och torktumlare. Här finns även vask, arbetsyta och förvaring.
Vardagsrummet får nya väggar, innertaket tas bort, badrummet får kakel på golv och väggar (2005). Öppna spisen rivs och ersätts av kamin, trapphuset och sovrummet renoveras, innertaken tas bort (2006). Fönstren i farstun renoveras (2007). Friggebod på plats, fjärrvärmen ansluts, vägg mot köket rivs, köket får nytt golv och golvvärme (2008). Byte av avloppsledning, staket och portal på framsidan (2009). Huset putsas, utemiljön iordningställs (2010). El utomhus, demontering av gamla rör i källaren och dragning av nya, rördragning för värme till övre plan med mera (2011). Altanen iordningställs (2012). Vardagsrummet spacklas och målas, fönster och dörrar i hela huset renoveras, ny kyl/frys (2013). Kattvinden tas bort och takkupa byggs, golvet renoveras och innertaket tas ner, ny altandörr (2014). Garderoben i arbetsrummet, byte av rör i källaren (2015). Källaren grävs ut, uthyrningslägenhet med badrum, tvättstuga och förråd, P-platsen ordnas (2016). Källarbygget klart, lusthuset byggs (2017). Tillbyggnad av farstun och terrass, dränering mot gatan och gavel (2018). Gräsmatta på rulle, stenlagd gång, fiber till huset (2019). Diskmaskin installeras (2020). Takluckan byts ut (2022).